2008.04.23.
16:32

Írta: Pók

Port.hu: A fasiszták miatt nem sikeres a Kis Vuk

Szóval kész az új magyar szánalom és rettenet, a Kis Vuk. Már a logó, a pofa, a tréler is irtózatosan ocsmány. Bevallom, élvezem, ha valami ennyire szar, és ennyire lehet fikázni. Hülyére röhögtem magam az elmebeteg Szily és társai kritikáján:
Gusztustalan kis nyuszik ugrálnak a slejmpatak partján, a talaj elraszterosodik, aztán megjelennek a gonoszok [...] A Kis Vuk közben idegesítő hangon selypeg & nem nagyon izgatja föl, hogy agyonlövik az anyukáját & felkoncolják a testvéreit, hiszen az egész család olyan ízléstelen, hogy még azt is megérdemelnék, hogy Fiala János egy egész hónapra beköltözzön a nappalijukba.
Ez zseniális, ehhez nincs mit hozzátenni.

Nem tudom, talán meg kellene néznem a filmet, de ennél azért drágább az időm, és ha minden igaz, a tréler eléggé reprezentatív. (Ha valaki tud még jó kritikát, szóljon. Gyanítom, hogy elég magas labdával szolgál ez az opusz fejlett kritikai érzékkel rendelkező, mazochista fikázóemberek számára.)

Viszont meglep, ahogy a Port.hu kritikusa, bizonyos efes, védi a filmet. A "kritika" lényege az, hogy oké, szar a film, de azért mégis a mienk, amolyan Pelikán József-féle magyar narancsos módon. Fura módon az írás nagy százalékában azon kesereg, hogy sokan már akkor szidták a filmet amikor még azt be sem mutatták. Ennek sok oka van efes szerint, köztük nem utolsósorban az alábbi:
A botrány másik gyújtóköve a rendező-producer Gát György személye, vélt származása és politikai kapcsolatai, külső fizimiskája, akit, amit viszont a látatlanban felháborodó tömegek túlnyomó többsége bizonyosan nem ismer, nem ismerhet. Így viszont ez az ellenkampány a múlt század harmincas-negyvenes-ötvenes éveinek legsötétebb pillanatait idézi fel, amely szomorúan szürreális alaphangot ad egy elsősorban gyermekeknek szóló mesefilm tárgyalásának, ám kiválóan jellemzi a mai magyar közállapotokat.
Tényleg úgy tippeltem, már jó előre, hogy a Kis Vuk szar film lesz. De én hülye azt hittem, hogy mindezt arra alapozom, hogy egy negyedosztályú író szánalmasan szar történetéből csinálták húszéves technikával, roppantul ízléstelen figurákkal, idegesítő, debil szinkronhangokkal.

Pedig nem. Egyszerűen csak, jellemzően a magyar közállapotokra, a fasiszták által felheccelt csőcselékhez tartozom. Nincs mit tenni. Ma szidom a Kis Vukot, holnap építem a krematóriumot. Egyenes az út.

Efes, neked elgurult a gyógyszered.

komment

Címkék: film antifasizmus közállapot

süti beállítások módosítása