2007.01.08.
10:54

Írta: Pók

Jó elvtárs reformot mond áremelés helyett

Szabó "Ugye vagyok olyan vicces már, mint Tóta?! Nem? Akkor erőlködök még!" Zoltán hősiesen megvédi az általa reformnak nevezett kormányintézkedéseket. Diákok vészfékezéssel tiltakoznak az egyetemisták vasúti kedvezményeinek megnyirbálása ellen, Szabó pedig vitriolos glosszával tiltakozik a tiltakozás ellen. Hogyaszongya, a sok diák csak inni jár kedvezményesen, akkor meg csak fizessenek. (Ilyenkor felmerül, mennyire etikus mindez egy volt diáktól, aki annak idején jó eséllyel maximálisan kihasználta ugyanezen kedvezményeket, de hagyjuk most ezt.)

Az írás címe: Vészfékezzük le a reformokat! Néhány népnemzetieskedést kifigurázni szánt beszólás és a szokásos fárasztó poénhalmozás után (Szabó érzi, hogy nem tud igazán frappánsakat írni, ezért mindig két-három poént ír egy helyett, vesszővel elválasztva, hátha bejön valamelyik) kiderül, mi a lényeg: a sok szemtelen diák szeretné, ha továbbra is támogatnák az utazásait, és ezzel veszélybe sodorja a reformokat.

A reformokat.

Ezt ki sem kell fejteni Szabó szerint. Alapigazság, hogy ma reformok vannak. Például drágább lesz sok minden, mondjuk az egyetemisták vonatjegye. Ezenkívül sok dologért többet kell majd fizetni. Meg majd az árak is felmennek. Ez reform.

Akármekkorát hazudhat egy politikus, PR-os vagy cégvezető, mindig lesz néhány barom, aki elhiszi. Ilyen volt például a száz lépés szlogenje. Mindenki tudta, hogy vérlázító faszságról van szó: gyurcsány elkezdett úgy tenni, mintha kormányozna, és ezt elnevezte valaminek. Lusta vagy elfogult (leginkább mindkettő) újságírók visszaböfögik a nyilvánvalóan harmatgyenge, szar szöveget, az terjedni kezd, lassan bekerül a köztudatba, és minden szerencsétlen interjúalany kénytelen erről beszélni, erről faggatják. Tematizálódott a közbeszéd.

Már gyurcsány is bevallotta, hogy a száz lépés kamu volt, és a pszichopaták büszkeségével vigyoroghat, hogy egy ország beszopta ezt a baromságot, sokan méltatták, dícsérték, és még aki szidta, az is erről beszélt, sőt még én is erről írok. Egy nem létező dologról. Bravó. Így kell ezt csinálni, persze főleg egy olyan országban, ahol ilyen a média, mint nálunk.

És már most szólok, ilyen ez a reform is. Ha gyurcsány marad még egy évig, várható a második őszödi beszéd, ahol majd bevallja, hogy a reform is kamu volt, egyszerűen nekiálltak elszedni a pénzt mindenhonnan, hogy betömjék a költségvetés általuk kúrt lyukait, és ezt elnevezték reformnak.

És hála a sok orbanofób, szolgalelkű, esetleg meggyőzött, netán lefizetett újságírónak, reformoktól zeng ma a Kárpát-medence. Miközben csak a pénzbeszedés folyik. Lehet, hogy új nyelvi lelemény lesz, hogy az áremelést reformnak nevezzük?

Ugye emlékszik mindenki a nyári benzinreformra?

komment

Címkék: index sajtó gyurcsány szabózé álreform

süti beállítások módosítása